Nederland voor iedereen ?!

Verslag Dialoogavond 29 maart 2017

  • Ervaar jij veranderingen in jouw leven in Nederland?
  • Voel jij je nog wel thuis of juist een vreemde in eigen land/stad?
  • Zijn de grenzen van Nederland bereikt?
  • Van wie is Nederland eigenlijk?

Op woensdag 29 maart kwamen 45 mensen naar de FlevoMeer Bibliotheek voor de eerste Lelystaddialoog over dit spannende thema. Een divers gezelschap qua leeftijd, herkomst en kleur.
Het maatschappelijk debat over de opvang van vluchtelingen was scherp gevoerd. Zou het lukken aan de dialoogtafels weer echt te luisteren? Samen ervaringen te delen?

 

Er werden 4 dialoogtafels gemaakt met elk een eigen gespreksleider. Eerst maar eens kennismaken… Daarna samen aan de slag met de vier dialoogvragen: 

Kennismaken:

Deel hoe je heet. Vertel of je je Nederlander/Nederlandse voelt en waar dat voor jou voor staat/wat dat voor jou betekent….

Ervaringen delen:

Is er bij jezelf de laatste jaren een verandering geweest in hoe je je voelt qua ‘Nederland voor iedereen’ ? Kun je dat toelichten aan de hand van een ervaring of verhaal?

Dromen:

Wat is jouw droom voor ‘ Nederland over 5 jaar’ ? Wat wil je bewaren, wat wil je veranderen?

Doen:

Welke stap wil en kun jij zelf zetten om die droom dichterbij te brengen?

Na afloop gaven de deelnemers aan de luisterende sfeer en de open houding naar elkaar zeer te waarderen. Hier en daar was het nog teveel een gesprek met de gespreksleider, een aandachtspunt voor de volgende gespreksleiderstraining.

De deelnemers zagen Nederland over het algemeen als een land met ruimte voor opvang. Voor sommigen is uitsluitend de migrant zelf verantwoordelijk voor het eigen integratieproces, voor anderen ligt er ook een belangrijke rol voor de ontvangende samenleving.
En dat ‘Nederland over 5 jaar?’
Dat lukt alleen samen.